Friday, June 10, 2016

Etelän kerttusia / Southern warblers

Kävin kesäkuun alkupäivinä Turun seudulla. Siellä muiden tärkeämpien asioiden lisäksi kävin Kaarinan alueella olevalla pienellä luonnonsuojelualueella. Alueella oli tavattu viita- ja luhtakerttusia, joiden tunnistus ei ole ollut minulla hyvin hallussa. Viitakerttunen on tavattu Lapissa ainakin Kemijärvellä pari vuotta sitten, mutta en käynyt sitä bongaamassa ja luhtakerttunenkin on Lapissa joskus tavattu.

Molemmat ovat Suomen linnuston parhaimmiksi luokiteltuja laulajia, jopa satakieltäkin parempia. Niitä ei ole aivan helppo erottaa toisistaan ei laulun eikä ulkonäönkään perusteella. Molemmat nimittäin matkivat koko ajan toisia lintulajeja ja varmaan muitakin ääniä. Viitakerttusella on varastossaan paljon itäaasialaisia lintulajeja, koska se viettää siellä talvensa ja luhtakerttusella taas afrikkalaisia lajeja. Viitakerttunen laulaa rauhallisesti, mutta luhtakerttunen innokkaasti ryöpyttäen, mikä niillä taitaa olla suurin ero. Radion yölaulajaillassa muutama ilta sitten viitakerttusta paljon tutkinut ornitologi Pertti Koskimies ilmaisi pitävänsä viitakerttusta parhaana laulajana (Suomessa).

Ulkonäöltään viitakerttunen (Acrocephalus dumetorum) (ylh.) on hieman harmahtavampi, siivet kirjavammat, jalat tummemmat ja nokka pitempi verrattuna luhtakerttuseen (Acrocephalus palustris) (alh.). Sitten on vielä rytikerttunen, joka on tosi vaikea ulkonäön perusteella erottaa luhtakerttusesta, mutta laulu on selvästi erilaista.

Kaikki nämä kerttuset ovat eteläisen Suomen lintuja ja esiintyvät ruovikkoisilla ja pensaikkoisilla alueilla mielellään lähellä vesistöjä.

Rauhalinnan alueella, missä olin, kuulin myös kultarinnan ja satakielen laulua, nekin mestarilaulajia.

Matkalla töihin aamulla 10.6. näin metsäkauriin Kuoskussa pellonlaidalla. TH


Labels: , , , ,


Comments:
Täällä Pirkanmaalla pääsee viitakerttusia kuuntelemaan helposti, sen verran yleinen se on. Luhta- ja rytikerttunen samoin kuin kultarinta ovat harvinaisempia, mutta yleensä niitäkin pääsee vuosittain kuuntelemaan. Luhtakerttunen on ehkä monipuolisempi laulaja kuin viitakerttunen, mutta jälkimmäisen laulu miellyttää ainakin minun korvaa enemmän. Luhtakerttunen on minun makuuni vähän liiankin levoton laulaja. Makuasia siis kun en ole lajeja tutkinut, mutta molemmilla on kai repertuaarissaan kymmeniä eri lintulajeja.
Viitakerttunen on kuin laulurastas. Molempien laulu on jutustelevaa, toistoja on paljon. Luhtakerttunen harvemmin toistelee aiheitaan paria kertaa enempää. Rytikerttusen laulu on paljon yksinkertaisempaa jankutusta, mutta mukavalta sekin kuulostaa. Kultarintaa en ole kuullut vielä tälle vuodelle, mikä vähän ihmetyttää, mutta kaipa se on juuri lopettanut, kun olen käppäillyt lähistölle.
Täällä pääsee kuulemaan näin alkukesästä myös pensas- ja viitasirkkalintuja, jotka luovat myös hienoa tunnelmaa kesäyöhön. Ensin mainittu sirisee ja jälkimmäinen säkättää kuin iso ompelukone. Ja ilmestyihän tänne jostakin myös ruokosirkkalintuja peräti kolmeen eri paikkaan. Sen laulu kuulosti lähinnä surinalta.

Marko
 
Kiitos kommentista! Tiira-havaintojärjestelmässä on luhtakerttusesta kaksi havaintoa Lapista, 2010 Utsjoelta ja 2014 Rovaniemeltä. Viitakerttusesta on 26 havaintoa vv. 1989-2014, eri puolilta Lappia. Lajit näyttävät lisääntyneen viime aikoina Suomessa.

Taisi se Koskimiehelläkin olla sama perustelu, miksi valitsi viitakerttusen.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?